Miyofasiyal Ağrı Sendromu

Miyofasiyal Ağrı Sendromu; vücutta lokalize veya yaygın olarak hissedilen özellikle çizgili kas gruplarında (boyun ve sırt kaslarında daha çok olmak üzere) kas spazmlarına yol açan bir çeşit yumuşak doku romatizması olarak adlandırılır. Omuz, boyun ya da sırtta yer alan tetik noktalara dokunmakla yansıyan ağrılar görülebilir. Ağrı ile beraberinde hassasiyet ve kaslarda güçsüzlük de oluşur.

Miyofasiyal Ağrı Sendromunun Nedenleri

Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte aşağıdaki risk faktörleri hastalığın oluşmasında önemli etkenlerdendir;

  • Anatomik duruş bozuklukları
  • Masa başı çalışan ve özellikle bilgisayar kullanan insanların uzun süre hareketsiz kalması
  • Stresli ve sedanter yaşam tarzı
  • Psikosomatik rahatsızlıklar
  • Çeşitli vitamin ve mineral eksikliği
  • Nöroendokrin bozukluklar
  • Kronik hastalıklar

Miyofasiyal Ağrı Sendromunun Tanısı

Genel ağrı sikayeti ile gelen hastaya, ağrı bölgelerine bası uygulayınca hassasiyetin artması ve özellikle bu hassasiyetin tetik noktalarında görülmesi tanı için spesifik olabilmektedir. Parmakla uygulanan bası sonucunda ağrı diğer bölgelere yayılabilir ve bu da hekim tarafından gözlemlenebilir.

Miyofasiyal Ağrı Sendromunun Tedavisi

Bu hastalığın tedavisinde amaç, tetik noktada oluşan ve etrafa yayılan ağrıyı ortadan kaldırmaktır. Önemli olan hastanın şikayetlerine göre semptomları saptamak ve tedaviyi ona göre belirlemektir.

İlk olarak fizik tedavi ile başlamak en mantıklı yoldur. Bölgeye medikal masaj ve çeşitli ısı tedavileri ile tetik noktada oluşan spazm ve ağrı sirkülasyonunu kırmak ağrı tedavisinde primer basamaktır. Ayrıca kası rahatlatmaya yönelik egzersizler de uygulanabilir.

Ağrıyı rahatlatmak adına yapılan kuru iğneleme, lokal anestezi altında tetik noktaya uygulanan enjeksiyon, proloterapi ve çeşitli enjeksiyon tipleri uygun hasta popülasyonuna uygulanır.

Miyofasiyal ağrı sendromunda ağrıyı ve kas spazmını azaltacak analjezikler ve kas gevşeticiler etkin tedavide rol oynar.

Hastanın psikoterapi almasını sağlamak ve bu hastalıkla mücadele etmesine neden olmak da oldukça önemlidir.