Ozon Tedavisi

Ozon tedavisi çeşitli hastalıkların tedavisinde ozon gazının kullanılmasıdır. Ozon, oksijenin (O2) üç atomlu (O3) halidir. Ozon tedavisi daima saf ozon ve saf oksijenin karışımı şeklinde kullanılır.Ozon tedavisine bu konuda eğitim almış doktorun kararıyla (hastanın ve hastalığın durumu, tıbbi endikasyonu göz önünde bulundurularak) başlanmalıdır.

Ozon Tedavisi Nasıl Etki Eder?

  • Tıbbi ozonun iyi bilinen bakteri öldürücü, mantar öldürücü ve virüs çoğalmasını önleyici özelliği vardır. Bu nedenle bakteri ve virüslerin sebep olduğu hastalıkların tedavisinde, iltihaplanmış yaraların dezenfeksiyonunda kullanılır.
  • Kan dolaşımını arttırma özelliği vardır. Dolaşımla ilgili bozuklukların tedavisinde kullanılır.
  • Düşük dozlarda kullanıldığında, vücudun direncini arttırır, bağışıklık sistemini aktive eder. Bağışıklık sisteminin zayıf olduğu veya bozuk olduğu hastalara ozon uygulanmasında çok başarılı sonuçların alınmasını sağlar.

Ozon Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

  • Bacaklardaki açık yaralar (ulcus cruris)
  • Şeker hastalığına bağlı oluşan yaralar
  • Yatağa bağlı hastalarda oluşan bası yaraları (yatak yaraları)
  • Pıhtı atması sonucu oluşan damar tıkanıklığına bağlı yaralar
  • Karaciğer hastalıklarından hepatitler
  • Uçuklar (herpes)
  • AIDS gibi virüs hastalıkları
  • İyileşmeyen iltihaplı yaralar
  • Enflamatuar barsak hastalıkları (kolit, proktit)
  • Yanıklar, haşlanma ve enfekte yaralar, mantar enfeksiyonları
  • İlave ya da tamamlayıcı olarak kullanılır. Ozon bağışıklık sistemini güçlendirici olarak kullanılır.
  • Vücut direncinin artmasını sağlar.
  • Multiple Skleroz
  • Çölyak
  • Yaşlılığa bağlı gelişen hastalıklarda
  • Unutkanlık
  • Hafıza kaybı

Akciğer ve karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, şeker Hastalığı, cilt hastalıkları, kanser hastalıkları, ortopedik rahatsızlıklar, diş ve diş eti hastalıkları, bağırsak hastalıkları, kadın hastalıkları ve cinsel sorunların tedavisinde de ozondan faydalanılır.

Koksiks olarak adlandırılan kuyruk sokumu bölgesinde yaşanan birtakım rahatsızlıklar sonucunda hissedilen ağrılar, impar ganglion bloğu uygulamasıyla tamamen ortadan kalkmakta ya da büyük ölçüde hafifletilmektedir. Ayrıca bölgede yer alan genital organların ve anüsün hastalıklarında da yine bu sinir blokajı yardımıyla birçok ağrının tedavisi sağlanmaktadır.

İmpar ganglion bloğu uygulamasından önce hastada lokal ya da sistemik enfeksiyon varlığı sorgulanır. Daha sonrasında hekim bu enfeksiyon hakkında bilgilendirilir. Girişim ameliyathane koşullarında ve lokal anestezi yardımıyla gerçekleştirildiği için ilgili bölge sterilize edilir. Yardımcı görüntüleme yöntemleri eşliğinde ve uygun iğne kullanılarak doğru lokasyondan giriş sağlanır. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra blokajı sağlayan ajan enjekte edilir. Tüm bu işlemler yaklaşık 2 dakika sürmektedir. İşlem sonrasında hasta kendine gelmesi için istirahat odasına alınır. Oluşabilecek durumlar hakkında bilgilendirme sağlandıktan sonra hasta sağlıklı bir şekilde taburcu edilir.

Ozonun Diğer Tıbbi Amaçlı Kullanım Alanları Nelerdir?

Yaşlanma ve yaşlanmanın etkilerinin geri alınması, bedensel ve ruhsal anlamda daha sağlıklı, zinde olmayı sağlar.

Çeşitli nedenlere vücuda giren kimyasal ve biyolojik atıkların zararsız hale getirilmesini sağlar.

Ozon gazının yağ yakma özelliği sayesinde yağ hücrelerine lokal enjekte edilmesi ile bölgesel yağ eritilmesi sağlanmaktadır.

Ozon sağladığı yüksek enerjili oksijen sayesinde deri hücrelerinin canlanmasını ve gençleşmeyi sağlar.

Ozon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastadan 50 ila 100 ml kan alınıp, ozonlanarak tekrar geri verilmesi şeklinde tedavi yapılır. Yaşlılığa bağlı hastalıklarda, dolaşım bozukluklarında yeniden canlanmayı sağlamak için, virüs kökenli hastalıklarda ve genel bağışıklık sistemi aktivasyonu için kullanılır. Steril, ozona dayanıklı sarf malzemesi veya vakumlu şişe kullanılır.

Hastadan alınarak ozonlanan 3-5 ml kan intramusküler yolla hastaya geri verilir. Bu yöntemle spesifik olmayan bağışıklık sistem aktivasyonu yapılır. Alerjik hastalıklarda ve genel olarak bağışıklık sistemini güçlendirmekte kullanılır.

Ozon gazını kapalı bir sistemde özel bir plastik torba (ayaklar ve bacaklar için) içinde dolaştırarak ya da vücudun farklı bölgelerine uygun torbalar, folyolar ile gerçekleştirilmesidir. Bu sarf malzemeleri ozona dayanıklı materyalden yapılır. Vücudun tedavi edilecek kısmı önceden su ile nemlendirilir, çünkü ozon kuru bölgelere etki etmez. Bu metod ülserleri, yaraları, açık yaraları, ameliyat sonrası oluşan lezyonları ve enfekte olmuş alanları tedavi etmekte çok etkilidir. Ayrıca ozonlu zeytinyağı veya kremler de harici olarak cilt eruptionları, egzama, mantar, liken gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

Hasta hiçbir rahatsızlık hissetmez, çünkü O3 gazı direkt olarak hassas barsak cidarı tarafından emilir. Kullanılan tüp ve torbalar tek kullanımlık olduğundan tamamen hijyeniktir. Bu metod genelde barsakların enflamatuar hastalıklarında kullanılır.

Ozon gazı (eğitimli kişilerce), eklem içine enjekte edilmesi şeklinde yapılan tedavidir. Bu metot ağrılı enflamatuar hastalığı olan ekleme uygulanır (eklem kireçlemesi, artrit, tekrarlayan artroz).